joomla statistics

Združenje EDSA se je v  času covid-19 krize, tej situaciji zelo dobro prilagodilo. V zadnjih dveh ali treh mesecih je pripravilo  predavanja z uporabo programa ZOOM. Na prvem so spregovorili raziskovalci francoskega združenja Trisomija 21, ki so opravljali raziskavo o tem, ali so ljudje z DS bolj izpostavljeni okužbi z virusom covid-19 in kako prenašajo obolelost. Raziskavo so izvajali na vzorcu  približno 800 obolelih.

Splošna ugotovitev je bila, kar zadeva okužbo s covid-19, da ljudje z DS niso bolj izpostavljeni. Bolezenski znaki so pri njih  v glavnem podobni kot pri ostalih bolnikih; ugotovili pa so, da postanejo bolj zmedeni in da imajo več težav z dihanjem kot ostali bolniki.

Preliminarna ugotovitev opravljene raziskave je tudi, da je potek bolezni pri osebah  z DS, ki so starejše od 40 let, praviloma težji. Dejavniki tveganja pri tej skupini pacientov so spremljajoče bolezni, kot na primer debelost, srčne težave, alzheimerjeva bolezen. Brez vpliva na potek bolezni pa so bili: kraj oziroma način bivanja (doma ali v zavodu), prisotnost avtizma.

Naslednje predavanje je izvedla Gillian Bird, programska direktorica pri nevladni organizaciji Down Syndrome England, nanašalo pa se je na zagotavljanje socialne inkluzije in priporočila za izvajanje pouka za šoloobvezne otroke z DS, od  4. do 12. leta. Otroci začenjajo obiskovanje šole v Veliki Britaniji že zelo zgodaj – gre pa tu za programe, ki so podobni vzgojnim programom našega vrtca in male šole. Predavateljica je podala izjemno bogato paleto načinov izvajanja; pripomočkov; oblik podpore in drugih oblik pedagoškega dela z otroki z DS, ki v tej državi večinoma obiskujejo večinske osnovne šole in to že več desetletij. Pri poslušanju predavanja sem imela vtis, da gre za take oblike pedagoškega dela, ki bi ga v naših razmerah ne bilo mogoče izvajati, ker nimamo praktično nobenih izkušenj s šolanjem otrok z DS v večinski osnovni šoli.

EDSA namerava nadaljevati s temi predavanji tudi v naslednjih mesecih.

Obe predavanji sta dostopni na YouTubu na spletni strani EDSA – žal, v angleškem jeziku – www.edsa.eu

Facebook

Bodi na tekočem z novicami, VŠEČKAJ nas na Facebooku

Novice

Preberite ostale zbrane novice

Novice

Postani član

Kot naš član se lahko udeležite seminarjev, delavnic, predavanj, srečanj in drugih aktivnostih.

Postani član