joomla statistics

Predavanje Katja Domitar: Uporaba metode »S kretnjo podprta komunikacija« za zgodnje spodbujanje govora otrok t Downovim sindromom (in otrok z motnjami razvoja govora)

Predavateljica  je najprej poudarila težave, na katere naleti  otrok, ki ne more komunicirati z govorom.  Z nekaj primeri je pokazala, v kakšni situaciji se znajde  otrok, ki svoje želje ali potrebe ne more izraziti z govorom, nadomestne komunikacije pa ne pozna.

 

Maribor, Dom Antona Skale, petek, 14. 11. 2014 , od 16 – 18 ure
Udeleženci: 40; večinoma strokovnjaki – vzgojiteljice iz vrtcev, specialne pedagoginje, starši

 

Nato je predstavila možnost vzpostavljanja komunikacije s pomočjo kretenj. S pomočjo kretenj lahko otrok pokaže, da je razumel, kar so mu starši (ali kdo drug) povedali, čeprav tega ne more izraziti z besedo. Razumevanje se namreč razvije pred govorom in to je mogoče pri tej metodi izkoristiti.

Predavateljica je nato pokazala didaktični pripomoček »S Kretnjo Podprta Komunikacija« ali KPK. Ta sestoji iz 300 kartonov za 100 pojmov. Vsak pojem je predstavljen na sliki, s kretnjo in s tiskano besedo. Otrok najprej dojame sliko, nato se nauči kretnje; v nadaljevanju pa razbere besedo.

Predavateljica je nato nanizala nekaj svojih izkušenj pri delu s tem pripomočkom. Pojasnila je razlike med temi kretnjami in znakovnim jezikom ter poudarila, da gre pri KPK metodi samo za podporo razvoju govora, nikakor pa ne za nadomeščanje govora z znaki. Zato uporaba znakov preneha takoj, ko se razvije govor.

Dodala je tudi informacijo, da je metoda natančno predstavljena v knjigi Etta Wilken z enakim naslovom, ki  sta jo izdali Pedagoška fakulteta v Ljubljani in Društvo Downov sindrom Slovenija.

 

Preverite tudi članke na temo pomoč pri učenju govora. Več na povezavi.

Facebook

Bodi na tekočem z novicami, VŠEČKAJ nas na Facebooku

Novice

Preberite ostale zbrane novice

Novice

Postani član

Kot naš član se lahko udeležite seminarjev, delavnic, predavanj, srečanj in drugih aktivnostih.

Postani član