joomla statistics

Viked seminarja se je udeležilo 10 družin z desetimi mladostnicami in mladostniki z Downovim sindromom, v starosti od 18 do 37 let. Mladostnic je bilo pet, prav tako je bilo pet mladostnikov. Pet družin je bilo z obema staršema. Udeleženci so bili iz Hruševja (okolica Maribora), Maribora, Krškega, Slovenske Bistrice, Novega mesta, Blance (okolica Sevnice), Šoštanja, Šentvida pri Zavodnju (okolica Šoštanja), Ljubljane in Laškega.

Petek, 10. oktober 2014

Starši so prihajali v Terme Topolšica od 13. ure dalje, nekateri so takoj izkoristili bazene, ki so ponudili veliko zabave in rekreacije. Po večerji je sledilo večerno spoznavno srečanje, ki je potekalo v Wellness centru Terme Topolšica. Mladostnice in mladostniki so aktivno sodelovali na našem večeru. Udeleženci so na večernem srečanju poudarili, da so vključeni v OVI programe in njihove delavnice, na katere z veseljem odhajajo. Starši so prav tako zadovoljni s prevozi na te delavnice. Poleg tega se vsi udeležujejo tudi ostalih aktivnostih, bodisi v lokalnih društvih Sožitje ali pa kje drugje. Tako se npr. udeležujejo plavanja v bazenu, krožka z glino, karateja...ali pa plešejo doma kot mažoretke s palico. Slednje nam je eden izmed mladostnikov tudi prikazal. Ustvarili s(m)o prijetno pozitivno vzdušje.

 

Sobota, 11. oktober 2014

Od 9. do 11. ure so se starši udeležili delavnice Sprostitvene tehnike - predavateljice Marte Timer. V tem času so spremljevalke z mladostniki z DS in vodjo za turizem hotela Vesna odšli na sprehod v okolico Topolšice. Ogledali so si oblečena drevesa, lončarsko delavnico, pot  je vodila mimo novih hišic hotela Vesna in mimo bolnice za ljudi z multiplo sklerozo. Ob 11. uri so se otroci pridružili staršem in na lastni koži izkusili sprostitvene tehnike. Najprej so to izvajali starši na mladostnikih, potem pa so mladostniki izvajali te na starših. Vse vaje so bile izredno praktične in koristne. Popoldan so starši preživeli v bazenu, sprehodu in raziskovanju bližnje okolice.

Večerno srečanje je potekalo ob prijetnem vzdušju, na katerem so udeleženci poudarili:

  • naj se seminar nadaljuje;
  • da bi na naslednjih srečanjih dopolnili že slišano - več poudarka na sprostitvenih tehnikah;
  • naj bodo prihodnji seminarji daljši - 4 dnevni;
  • da si želijo več pogovorov med družinami;
  • da bi mladostniki in mladostnice imeli več časa za komunikacijo;
  • da je pomembno, kako komuniciramo, ali se resnično slišimo.

 

Nedelja, 12. oktober 2014

Predavanja ge. Vesne Rebronja, svetovalke pravnice, na temo pravnih vprašanj in novosti v zakonodaji  so se udeležili vsi starši.

Starši so spraševali predvsem o: nadomestilih za invalidnino, dodatku za nego in pomoč, varstvenem dodatku, izredni socialni pomoči, različnih oblikah socialne pomoči, institucionalnem varstvu, podaljšanem šolanju, invalidnini – družinski pokojnini, družinskih pomočnikih, pogodbah o doživljenjskem preživljanju, darilni pogodbi, izročilni pogodbi, oporoki, skrbništvu, podaljšanju starševske pravice. Gospa je zelo natančno predstavila področja, ki so starše zanimala in nanje tudi natančno odgovarjala. To je seveda moj vtis. So pa starši tudi sami izrazili, da so bili z odgovori zelo zadovoljni.

V dopoldanskem času sta spremljevalki izvedli delavnico z mladostniki in mladostnicami. Z barvicami za tekstil so okrasili majice z doživetji v Termah Topolšica, igrali so različne družabne igre ter odšli na krajši sprehod.  Sledilo je še kosilo in odhod domov, vsi udeleženci pa so lahko popoldne koristili še bazenski kompleks. Splošni vtis seminarja je, da so bili nad predavanji starši navdušeni, želijo si nadaljevanja in še več znanja iz komunikacije in sprostitvenih tehnik. K uspešnemu seminarju so  prispevali lepi jesenski dnevi, največ pa starši z aktivnim sodelovanjem in pozitivnim pogledom v prihodnost.

 

Slike si lahko ogledate na našem Facebooku.

 

Zapisala Metka Šter, koordinatorica seminarja

Facebook

Bodi na tekočem z novicami, VŠEČKAJ nas na Facebooku

Novice

Preberite ostale zbrane novice

Novice

Postani član

Kot naš član se lahko udeležite seminarjev, delavnic, predavanj, srečanj in drugih aktivnostih.

Postani član