joomla statistics

23. in 24. maja sem se udeležila mednarodnega simpozija  Suvremeni medicinski stavovi o Trisomiji 21 i autizmu,  ki ga je organiziralo društvo Trisomija 21 iz Zagreba in Makedonije. Program predavanj najdete na naslednji povezavi: http://www.proconventa.hr/en/our-calendar/t21/. Izbor predavateljev je bil zelo pester, predavanja pa bolj ali manj zanimiva, meni niso prinesla nič revolucionarno novega. Z vami bi rada delila nekaj poudarkov.

Doc. dr. Luca Lovrečić, dr.med., univ. dipl.biol. z Kliničnega inštituta za Medicinsko genetiko UKC Ljubljana je predstavila novo, malo invazivno metodo za odkrivanje DS v zgodnjem obdobju nosečnosti  iz delčkov fetalne DNA v materini krvi. Povedala je, da so do sedaj uveljavljene presejalne metode za iskanje DS v nosečnosti zelo slabo učinkovite. Če sem jo prav razumela, se le v 3 % primerov, ki so po teh metodah ocenjeni kot rizični, na koncu dejansko izkaže, da ima otrok kromosomsko motnjo. Poleg napak v kromosomih poskušajo genetiki na podlagi analize genov oceniti katere od možnih težav bo otrok z DS imel. Koliko so njihove ocene realne nisem uspela ugotoviti.

Psihiater dr. Vladimir Gruden je predstavil Avtogeni trening kot eno izmed metod s katero lahko starši otrok s posebnimi potrebami najdemo ravnotežje in energijo za svoje življenje. Opisal je konstruktivni egoizem staršev (=veliko moramo vlagati vase, da bi lahko pomagali otroku)   in opozoril na to, da nas naši otroci silijo, da razvijamo potenciale, ki jih sicer ne bi. Poudaril je, da starši otrok z motnjo v razvoju ne bi smeli sebe doživljati kot žrtev, ker to ni dejanje ljubezni do otroka. Pravzaprav naj bi v sebi poskusili razviti zadovoljstvo, ker imamo takega otroka. Morda na tak način, da poskušamo vsako situacijo izkoristiti za svojo osebno rast.

Stomatolog dr. Branko Kašaj je opozoril na možnost hudih funkcionalnih bolečin v čeljustih, glavi vratu in ramen pri osebah z DS, ki nastanejo zaradi nefiziološkega položaja zobnih lokov,čeljustnega sklepa in žvekalnega mišičja.  Osebe z DS jih težko izrazijo ali pa sploh ne morejo in so lahko vir hudega trpljenja.

Predavanje ga. Dinke Vukovič je bilo kot vedno odlično in zelo spodbudno. Hrvati imajo grobo statistiko oseb z DS, najstarejši naj bi imel 84 let! Kar 68 otrok na Hrvaškem ima v šolskem letu 2013/2014 stalno prisotnega šolskega pomočnika!  V delu delavnika, ko šolski pomočnik ni z otrokom, izdeluje šolski material in tako precej olajša življenje staršem. Dinka je neizčrpen vir koristnih informacij in mi je priporočila http://www.talktools.com/ kot vir logopedskih pripomočkov in informacij, http://www.helendoron.si/ kot dobro šolo za učenje angleščine, ki je prisotna tudi v Sloveniji in založbo http://www.woodbinehouse.com/Down-Syndrome.29.0.0.2.htm kot vir koristne literature.

Ge. Koraljka Žepec in Hrvojka Forjan sta predstavili metodo Brain Gym – ki je videti kot luštna telovadba/ slikanje/vaje  ob spremljavi glasbe, ki naj bi imela ugodne učinke na motoriko, gibanje, učenje. Tudi v Sloveniji dela  vrsta licenciranih terapevtov s tega področja.

Napisala:
Andreja Štular

Facebook

Bodi na tekočem z novicami, VŠEČKAJ nas na Facebooku

Novice

Preberite ostale zbrane novice

Novice

Postani član

Kot naš član se lahko udeležite seminarjev, delavnic, predavanj, srečanj in drugih aktivnostih.

Postani član