joomla statistics

Center za otroško in preventivno zobozdravstvo Stomatološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana sodeluje v mednarodni multicentrični raziskavi, s katero bi želeli spoznati stališča staršev otrok z Downovim sindromom o skrbi za ustno zdravje.

V ta namen smo zaprosili društvo Downov sindrom Slovenija, da vam posreduje vprašalnik, ki je sestavljen iz petih delov. V prvem delu so vprašanja o sociodemografskih in splošnih zdravstvenih značilnostih otroka, v drugem delu pa o otrokovih stikih z zobozdravstveno službo, pri čemer se vprašanja nanašajo na različne vidike otrokovih obiskov pri zobozdravniku, zobozdravniške preglede, zdravljenja in uporabo anestezije ter na Vaše izkušnje in izkušnje Vašega otroka v zvezi s sodelovanjem z zobozdravnikom. Tretji del vprašalnika sestavljajo vprašanja o vzdrževanju otrokove ustne higiene, in sicer o pogostnosti čiščenja zob, uporabljenih pripomočkih in pomoči otroku pri izvajanju ustne higiene. V četrtem delu so vprašanja o otrokovem ustnem zdravju in morebitnih težavah v ustni votlini. Peti del je namenjen vprašanjem o sociodemografskih značilnostih staršev, ki vprašalnik izpolnjujete.

Skrb za ustno zdravje otroka z Downovim sindromom je zelo pomembna. Pri zobozdravniku se otroci z Downovim sindromom odzivajo različno, vendar načeloma lahko dobro sodelujejo pri manjših posegih. Z našo raziskavo bi radi ugotovili Vaša stališča o ustnem zdravju Vašega otroka in Vaše izkušnje v zvezi z njegovo zobozdravstveno oskrbo.

Vaše sodelovanje v raziskavi je seveda prostovoljno in anonimno, prav tako nam društvo Downov sindrom Slovenija ne bo posredovalo Vaših osebnih podatkov ali osebnih podatkov Vašega otroka.

Rezultati raziskave bodo predvidoma pripomogli k boljšemu vpogledu v različne vidike zobozdravniške oskrbe otrok z Downovim sindromom v okviru sistema zdravstvenega varstva v Sloveniji in s tem k opredelitvi potreb po morebitnih izboljšavah na tem področju. Glede na multicentrično mednarodno naravo raziskave je pričakovati, da bodo rezultati lahko prispevali tudi k oblikovanju izpopolnjenih mednarodnih priporočil za skrb za ustno zdravje otrok z Downovim sindromom.

Za sodelovanje se Vam že vnaprej najlepše zahvaljujemo.

Vprašalnik

 

Za dodatna vprašanja v zvezi z raziskavo ali ustnim zdravjem vaših otrok smo vam na voljo po elektronski pošti: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali po telefonu 041 600 358

Facebook

Bodi na tekočem z novicami, VŠEČKAJ nas na Facebooku

Novice

Preberite ostale zbrane novice

Novice

Postani član

Kot naš član se lahko udeležite seminarjev, delavnic, predavanj, srečanj in drugih aktivnostih.

Postani član